Masa Bpntang, 3 Hari Mak Mertua Xbg Aku Berckp Dgn Suami Tkut Klu Dekat Nnti “Bersama”

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Aku ni kawin dengan anak tunggal, sebenarnya aku tak tahu langsung dia ni anak tunggal nak dekat kawin baru tau dia ni anak tunggal. dia tipu dia cakap ad adik bradik 4 orang dia bongsu, aku ni nak tak nak terima jela sebab sayang.. Aku tanya dia sebab apa tipu cakap ada adk bradik 4 orang?

Dia kata dia pernah kawan dengan gurl dulu, bila cakap anak tunggal je kena tinggal. Korang faham2 jela anak tunggal ni macam mana mak bapak dia sayangkan anak dia.. Alhamdulillah kami bertunang..

Pada satu aritu time ujung minggu aku ikut lah dia balik kampung, then time makan satu family tu tetiba mak dia kata ‘sebenarnya kan, anak acik ni ramai suka tapi tu lah tak tahu kenapa dia pilih kamu,

yang nak jadi besan tu anak dia blajar di UiA dan pernah datang rumah untuk di satukan tapi anak nya tolak’ ko rasa ada rasa nak makan lagi tak? Ke rasa nak balik je time tu?

Ingat aku ni tak laku ke? Mentang2 aku spm je.. Yang paling best tunang aku time tu diam je tak jawab apa2 , aku pun diam jela..

Balik pada kampung tu aku mintak putus sebab mak dia cakap macam tu kat aku, then tunang aku kata dia tak dengar pun mak dia cakap cmtu? Dia kata aku buat cerita beb, menyirap aku.

Pastu dia call mak dia tak jawab then call bapak dia angkat bukak loud speaker then tunang aku tanya dengar ta ibu cakap macam tu masa makan tadi?

Bapak dia kata tak dengar, pastu tunang aku kata panggil ibu kejap nak tanya betul ke tak cakap macam tu, bapak dia kata ibu pening kepala tak bole bercakap dalam fon.. So tutup la fon.

Bergduh jap dalam kete then aku tinggalkan cincin tunang aku dalam kereta dia, sebaab time tu aku da tawar hati dahhh..

Selang seminggu macam tu mak bapak dia datang rumah mak aku serah semua duit hantaran takot tak jadi kawin.. Haa tau takot? Time cakap tak pikir hati dengan perasaan aku ke? Mak aku pujuk, terima lah jgn putus.. Tarikh kawin na dekat, so tak jadi la putus..

Tiba la hari persandingan aku.. Alhamdulillah jalan dengan lancar kedua dua belah pihak dan selang beberapa minggu aku di sahkan hamil.. Best sangat, cepat dapat bby tapi aku mengalami alahan yang teruk sampai tak boleh bangun.

Makan baring muntah, tu jela keja aku tiap hari.. Sampai tilam kena bawak kedepan takot muntah aku tercicir kat lantai.. Berat turun banyak kot time tu, makan semua keluar balik, sedih sangat,

Mak dan bapak mentua aku datang la ke rumahh, then aku cakap kat mak mentua aku, aku tak larat nak masak then tak bole bau nasi tengah mendidih tu.

Aku salam then buat air. Aku suruh suami aku layan mak bapak dia sebaab aku nak baring dalam bilik jap, tak larat..

Selang 10 minit tu mak mentua aku suruh bangun, Dia suruh aku buat kerja, cuci baju, lipat baju then kemas rumahh.. Aku rasa time tu dah terlampau lemah yang bestnya laki aku tengok je? Aku nak pengsan dah tau time tu.

Mak mentua aku tengok muka aku dah lain dia suruh baring dalam bilik sebaab dah pkul 6 petang nanti nak solat mahgrib baru mandi..

Aku pun ok kan jela then aku nampak baju kotor dalam baldi so aku masuk dalam mesin basuh untuk cuci then baru masuk balik, tetiba laki aku menjerit sayang sedap nya tidur sayang Cuci baju macam mana sampai banjir kat dapur.

Aku pun berlari la ke dapur tengok memang habes dah dapur rumah aku, pastu laki aku marah2 , dala penat kena lagi marah.

Aku tengok salur yang buang air dari mesin basuh tu terkeluar dari toilet, dan tetiba aku baru teringat mak mentua aku yang alih saluran tu tapi kan dia diam je tak mengaku pun tu salah dia, biarkan aku kena marah dengan anak dia..

Tiba la solat maghrib aku tak pandang langsung laki aku, air mata menitik je.. Then dia tanya kenapa nangis? Aku cakap la bukan salah aku saluran air tu terkeluar tapi mak dia yang buat tapi kan dia diam je.. Sebaab mak dia kan? Aku ni bini dia bole la dia marah2 sampai jiran2 dengar.. Hmm

Lepas beberapa bulan tu laki aku ajak balik kampung rumah nenek dia sebaab sedara mara dia balik termasuk mak bapak mentua aku tu, so aku pun ikut jela..

Tiba la ke esoknya harinya sarapan pagi ramai2, aku duduk satu table dengan sedara yang mana aku dekat jela dan laki aku ada kat sebalah.

Tiba2 mak dia datang cakap kat table tu sebenarnya kan mizan bukan nama sebenar boleh jadi cikgu tapi dia tak nak, dpat dah tawaran, kalau tak mesti dapat menantu ciku jugak, laki aku cakap balik,

lau jd cikgu tak dapat la kawin dengan aku pastu mak diam dan terus blah. Semenjak k3s tu aku cakap dengan laki aku, aku tak nak jumpa mak dia buat sementara skit jiwa dan stresss dia pun ok la.

Genap 9 bulan aku bersalin normal di hspital kerajaan, aku cakap kat laki aku nak balik rumah mak aku , nak pantang sana, tiba2 laki aku kata mak bapak dia dah sampai kat rumah, katanya nak jaga aku dan anak aku.. Aku time tu tak sedap hati dah..

Tapi redho jela.. Sampai je rumah aku terus tak boleh pegang anak aku, boleh pegang time nak tidur kan je.. Anak aku kot? Nak borak dengan laki aku pun dia tak kasi katanya nanti aku nak bersama pulak,

aku tengah skit2 ni tak kan nak pikir benda sedap pulak? 3 hari berturut turut aku tak boleh brcakap dengan laki aku then anak aku dia amik bawak kedepan tinggalkan aku dalam blik macam orang giila tak tahu nak buat apa. Mlm2 aku tidur tanpa suami disisi wlpn kami duduk serumah. Aku perluukan suami ketika berpantang.

Aku entah kenpa meng4muk satu rumah aku terus cakap aku tak suka duduk rumah aku, nak ckap dengan laki aku tak boleh nak jaga anak sendiri tak boleh aku rampas anak aku dari tangan mak mentua aku then masuk bilik, tapi tak lama tu aku mintak maaf balik la..

Sebab tertinggi suara.. Aku suruh mak aku amek kat rumah, nak mak aku jaga aku.. Mak aku datang la ambil aku dengan anak aku, then tingglakn dorang tu kat rumah.

Rumah aku dengan mak aku dekat je tak smpai 10minit.. Bila smpai rumah mak aku ya allah rasa seronok sangat, lain mak sndarii dengan mak mentua jaga

Aku dah tak. tahan hidup macam ni, mak mentua tak suka, dari awal kawan , laki sendirii depan mak dia tak backup, banyak bnde terjadi aku dengan mak mentua aku tu.

Kadang2 rasa menyesal jugak kawin dengan anak tunggal ni.. ni baru2 ni cerita jangan benci cinta aku tu aku cakap la dengan laki aku apela husna ni kacau rumah tangga orang, mak dia leh jawab, ‘laki boleh kawin 4 kan’

Bederau drah aku dengar dia cakap macam tu, (time ni dia datang melawat aku) hmm, perlu ke aku bersabar lagi?Hati aku skit sangat, laki aku tu macam takwujud je lau dia ada kat depan mata kalau ada mak dia.

Aku tak bekerja suri rumahh, semenjak alahan teruk tu.. Mungkin dia pikir aku ni kikis duit anak dia je kot?

Lagi satu mak mentua aku ni jenis depan orang lain, balik ampung orang lain, dia cakap kat orang aku ni intan payung dia, lau aku cerita sebaliknya mesti orang tak percaya sebaab mak dia puji aku melambong2 depan orang.. Haihh naseb badan.

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Mia Adila, Dia xsuka kena bodek bg suka jgk la.. Dah kwen dh dgn anak.. Kena kwen dgn family jgk la.. Kira ok la.. Xda abg dia, xda akak dia.

Ko nak jga hti mak dia n bapak dia je.. Xkan tu pon xboleh… Anak tunggal besa la… Ibu dia nk yg tbaik utk dia.. I pray the best for u sis.

Cik Huda, Ko ni sentap sgt. benda boleh bincang ko nk gduh. truskanlah.ko ada skit jiwa.dia nk tegur mna tak kne. blakang ko pun dia puji ko. tu namanya berterus terang ko tu poyo sgt.

Rodziah Razak, Dari awal sebelum kawen pon dh tau, dpt agak kn… So terima ja la dpt laki kayu bendul.. Nk bertahan, buat bodo jala.. Elakkn ckp byk2..

Alia Joe, Sbar. Klu mk mrtua ckp apa pun awk diam ja. Mk mrtua zman skrg klu mentu xkrja dia pndng sbelah mta. Tu sb lpas brslin mnta mk awk tolog jga ank. Dn cri krja. Utk msa dpn awk.

Aishah Naura, Tunggu anak besar sikit biar stabil hrm0n awk tu.jgn mengandung lg nanti bertambah tekanan awk dik. sabar jelah.

Rabiah Husin, ko ckp…je diamlah org tua.memekak je keje ko.xd life ke.ingt aku nk sgt ko jd mak mentua aku.

Sumber IIUM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *