Aku pergi majlis kahwin kwn isteri, tp aku pelik ramai salam dia siap ciom tangan

Foto sekadar hiasan. Baca perlahan lahan, semoga dapat pengajaran dari kisah ini. Assalam dan selamat sejahtera kepada semua pembaca. Nak minta pendapat korang. Aku dah kahwin dengan isteri aku dekat 2 tahun. Sebelum ini isteri aku lemah lembut orangnya. Tapi baru-baru ini rhsia dia terbongkar. Sejak dari itu hubungan aku dengan dia jadi hambar. Kami kurang berkomunikasi. Bercakap bila perlu je.

Macam ni, aritu aku ada pergi majlis kenduri kahwin kawan dia. Pastu bila sampai majlis tu, aku terkejut berok bila ramai gilerr salam dia siap ciium tangan. Dengan aku pun dorang buat benda sama. Tapi aku relax lagi.

Pastu kat majlis tue aku perasan ada meja khas utk kami. Aku relax lagi. Tapi bila makin ramai tetamu aku tengok makin ramai kawan dia datang jumpa dia. Tego panggil dia kakak sedangkan muka tua level abah2.

Bila aku nak pergi amek makanan, ada sorang brader nie tegor aku dia bagitau aku untung sebab dapat isteri ada pangkat kak l0ng kawasan. Aku terkjut berok. Selama nie tak pernah tau isteri aku kak l0ng kawasan.

Balik je rumah terus aku tanya dia dan dia mengaku benda tu. Saje dia rahsiakan dari aku sebab dia tak nak aku risau. Dia pun cerita lah kisah2 dia dulu,

Start dari dia join sampai dia naik kak l0ng kawasan sebab berjaya p0tong jari gngstr. Dia pun bagitau selama ni dia kata pegi kelas yoga tapi sebenarnya dia pegi training kickb0xer dengan cap0iera.

Kemuurungan aku sejak aritu. Nak buat ape pun tak berani. Wife aku lak sejak rahsia dia terbongkar mula menunjukkan ciri2 kak l0ng tu dalam rumah.

Aku bukak astro oasis nak dengar ceramah pasal poligami je, tu pun habis terbalik sofa dia teraajang. Ada sekali aku bagitau aku nak lepak dengan kawan lama kat kedai mamak, dia jeling aku semacam, nampak beraapi mata dia, terus aku lap tingkap.

Serius ng3ri aku tengok mata dia. Sampai sekarang mamak tue selalu wasap aku tanya kenapa lama tak datang kedai dia lepak minum.

Dia ug0t aku kalau aku kantoi lepak dengan kawan keja perempuan, adik2 dia akan kutip aku. Kalau aku cuba craikan dia, takkan ada orang jumpa aku dah.

Dah le aku anak yatim piatu, tak de sedar mara, kalau jadi camtu nanti takde sapa tau. Ada sekali tu aku tertengok awek pakai skirt. Geram tengok pasal pong gong tong gek.

Bila aku toleh je kat dia, sedar2 penumb0k dia hinggap kat mata aku. 4 hari mc sebab mata lebam. Ni pun aku tak tau ape nasib aku. Aku cuma nakkan pendapat ahli group ape yang patut aku buat sekarang. aku dalam dilema. kemuurungan sangat2.

Kisah ke 2 lebih mendebarkan, baca perkongsian di bawah

Assalamualaikum. Terima kasih admin kalau sudi approve cerita saya. Saya ada terbaca confession isteri yang yang bosan bila bersuamikan lelaki feminin.

Apa yang saya nampak (setakat confession sahaja) confessor mungkin serupa saya, seorang perempuan maskulin.

Saya seorang yang tegas & outspoken. Boleh berdiri di kaki sendiri & tak suka hal remeh-temeh di jadikan hal besar. Saya pemimpin pelajar masa di universiti.

Saya tak kesah kalau orang tak sambut birthday/ anniversary, tak pandai menunjukkan penghargaan secara zahir, not a sweet-talker, tak belanja gelang rantai emas, semua tu sides tu saya tak kesah dan saya pun tak pandai nak buat.

Saya lebih kisahkan benda2 ‘core’. Orang baran, pkul perempuan, sarcastic, narcissistic, tak ada integriti, buat kerja sambil lewa, tak bagi nafkah, letak semua tanggungjawab atas bahu wanita, tak ambil pusing pandangan isteri, is a major turn off for me.

Pada masa yang sama, saya rasa saya perluukan lelaki yang boleh ‘kawal’ saya & saya boleh respect dia. Seorang yang serupa ayah saya, typical asian father. That’s my expectations upon my husband.

Suami saya juga seorang pemimpin pelajar peringkat nasional. Nampak tegas & berkaliber. Bila bekerjasama sangat professional, tak rasa dia mengg4tal atau terlalu ‘cold’. Gentleman.

Itu yang saya nampak sebelum kawin. Kami kenal sebagai kawan biasa selama 8 tahun sebelum berkahwin.

Expectation vs reality.

Lepas kawin barulah tahu sisi sebenar seorang suami. Dalam tegas yang saya nampak, terselit hati yang sangat lembut.

Kalau berselisih faham & saya menangis, dia akan menangis sama sambil ulang2, “abang minta maaf. Abang sayang sayang sangat2. Tak pernah tak sayang. Jangan nangis sayang” sampai saya berhenti menangis.

Saya pula rasa bersalah. Patutnya, biarlah rasa sendiri luahkan perasaan. Baru datang pujuk. Tapi itulah suami saya.

Kadang saya gurau cakap, ‘abang tipu, ya’ dah dia tarik muka 2 minit sampailah saya pujuk2 minta maaf. Manja sangat Saya ni kuat mengusik.

Pernah saya usik ucap birthday pada tarikh yang bukan hari lahir dia, pun dia tarik muka sebab saya tak ingat tarikh lahir dia. Tapi sekejap je lah. Nak kata, little thing matters for him.

Cara dia pamerkan bahagia langsung berbeza 180′ dengan saya. Setiap bulan mesti akan tanya, “sayang, bulan ni nak vacation mana?”

Kadang tak balik lagi dari bercuti dah plan nak ke mana. Saya kena pandai pujuk biar jarak sikit nak bercuti tu. Cuti bukan banyak sangat, kena spare kalau anak2 tak sihat.

Suami juga suka nak belikan barang kemas. Dia rasa bahagia bila dapat belikan saya gelang, rantai, cincin, subang. Walhal kerja saya jenis tak boleh pakai semua tu.

Jadi saya tak kesah kalau suami tak beli & lebih suka kalau duit tu masuk investment/ simpanan. “Sayang, jom gi habib” Allahu.. Fening mak.

Tak termasuk suruh pergi saloon & spa. Subscribe package setahun terus. Bayanglah, saya semasa anak dara pernah pergi spa sekali sahaja, tu pun betul2 sebelum kahwin.

Tak minat saya orang belek wajah dan badan saya. Ni dah kawin ada anak kecil lagi, rasa banyak kerja rumah tak settle.

Tapi suami jenis, ‘takpe, abang jaga anak2 kat luar spa ni. Takpe tak payah lipat baju. Esok2, je. Takpe, tak payah masak kita beli je’. Saya pula jenis nak benda settle on time.

Setiap kali saya bantu buat kerja rumah, suami akan sebut satu-satu, “terima kasih sayang tolong masakkan/ sidai baju/ basuh baju/ vacuum rumah/ susukan anak dan sebagainya”.

Bagi suami, kerja rumah adalah tanggungjawab dia sebagai suami. 98% kerja rumah suami yang akan urus termasuklah anak2. Memasak & lipat baju is on me.

Saya rasa macam tak kenal dengan siapa saya kahwin. Jauh benar dengan expectations saya. Rupanya suami saya punya bahasa2 cinta yang dominan:-

1) Word of affirmation – kata2 pujian

2) Quality time – spend masa bersama

3) Act of service – tolong kerja2 rumah

4) Physical touch – pluk, pegang tangan

Sedang saya punya bahasa cinta hanyalah act of service. Simple. Itulah cara saya pamerkan cinta & menerima cinta. Benda2 lain saya tak kisah sangat.

Saya sangat hargai bila suami tolong buat kerja rumah tapi jarang2 saya akan pluk suami ucap terima kasih, puji cantik/ handsome. Suamilah yang banyak beri contoh yang kini saya tengah belajar.

Kalau saya masih dengan sikap ‘keras’ saya, saya akan label suami saya manja & kuat menempek. Kalau tak ada saya, dia pun malas nak ke mana-mana.

Melepak dengan kawan lelaki pun nak kena ada saya. Mungkin saya akan label suami sebagai boros juga. Sebab dia sangat suka berbelanja untuk saya, anak2 & keluarga.

Saya lebih suka menyimpan berbanding keluar duit pergi vacation, pergi spa, barang2 kemas atau barang2 bukan keperluan.

Tapi satu benda yang saya sedar; saya semakin bahagia bila kita cuba terima perbezaan itu sebagai satu nikmat & kelebihan. Bukan perkara tak perlu/ tak penting yang di besar2kan.

Sedikit demi sedikit, saya belajar untuk menerima pemberian dan khidmat orang lain. Kalau dulu, saya jenis boleh buat semua benda sendiri, bila dah kawin saya tak boleh bersikap macam tu lagi.

Di awal perkahwinan, saya yang terlalu independent buat suami rasa tak penting. Dia nak belikan itu ini, saya kata tak perlu atau saya boleh beli sendiri.

Sebenarnya lelaki juga ada ‘ego’ untuk memberi, supaya mereka rasa diri mereka penting & berguna. Suami saya kata, lelaki yang tak kesah/ ok sahaja bila tak memberi ni ada 2 jenis;-

1) Memang suka ambil kesempatan ke atas perempuan.

2) Sudah berbelanja pada orang/ wanita lain yang bukan isterinya.

So wife, you choose.

Doakan saya terus belajar untuk mengenal suami saya & berbahagia hingga ke syurga.

Ramai terkesan dgn perkongsian kisah pertama, apa reaksi warganet

Fazlin Ismail, Kak l0ng kawasan jee..aku pernah tgk ayahnda kawasan dtg minum kedai mamak dgn anak2 buah dekat penuh kedai tu…dgn misai berkait, bunyi suara dia jee..tapi bila datang ibunda senyap menikus ayahnda pun….itula kuasa ibunda x pyh ada anak buah ramai2 pun..ko pun try la buat gtu jgk.

Izz Ryan,.Macam buku bertemu ruas, sesuai berjodohan mungkin? Dah tahu bini kak l0ng kawasan yg kau pon mengg4tal cabar dia sibuk geram tengok pungg0ng tnggek perempuan lain memang mendapat ah.

Kalau kau tenung punggong dia confirm benda lain yg kau dapat dan bukan pennb0k. Cerita nampak penuh dengan nilai hiperbola.

Liz Ziana, Teringat cerita sorang pakcik ni.. Klw dgn ahli keluarga Atau org kg Dia Baik sgt.. Suka menol0ng tpi Klw Dah mbuk ter0k istri Dia kena pkul.. Dua Kali kawin mcm tu juga.. Smpai la Dia kawin kli ketiga.

Bru masuk 3 bln kawin Dia mbuk Dan Cuba pkul istri Dia.. Tpi Jgn kan pkul nak sentuh pun Tak dpt.. Dua Kali terperosok bwh katil kena tndangan maaut si istri.

rupanya si istri Seorang pesilat d kg Dia.. Lemah lembut ja org nya.. Hahaha.. Taubat terus c pakcik smpai la kehari ini..arwh mak Aku ckp ” padan muka Ko, bertemu buku dgn ruas”

Farisha Hanim, Yg isteri ni pn 1, x kira la kau Kak L0ng kwsn ke, Bonda ke apa ke? Suami kna hrmat. Tu x hrmat suami n siap2 ug0t2. X tahu d0sa pahala ke? Wlu si suami xd title apa pn, tnggjwb sma pda suami.

Xkn nk biar isteri perlakukn mcm tu. Ngara de undang2 bro. T smp dia ptong kmaluan kau, mnangis berlagu pn tiada gunanya.

Sumber IIUM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *